středa 22. července 2015

Notes from Indonesia - Flores, Bajawa

Bajawa, Středa 22.7. - večerní relax v Ende

Jedeme dál. Cíl dne je dostat se do Bajawy, 4hod jízdy dále na východ. Ubytování máme na doporučení holandské rodinky ze současného homestay. Se zakoupením jízdenky s Gunnung mas jsme otáleli až na nás místa nevyzbyla, což znamená že nás čeká dobrodružná cestování s "veřejnou" dopravou. Večer před odjezdem jedem na místní autobusové nádraží, je zavřeno a pusto, po chvíli přiběhnou dva maníci a už kšeftujeme. Jeden z nich prý ma auto a ráno vyráží naším směrem, předáme si čísla a domluvíme se, že nás v 8AM vyzvedne v našem homestay. Jsme po snídani, auto nikde, tak voláme a zjištujem, že se k busu (cca10km) musíme dopravit sami. Pani domácí nám dohazuje dva sousedy na motorkách a tak je nám umožněno se v 9AM seznámit s naším vozidlem-nevypadá nejhůře. Po hodině nahánění dalších cestujících vyrážíme,neanglicky mluvící řidič si nás posadil dopředu na rozpadlé dvojsedadlo a vyrazili jsme. Moje přání zastavit a protáhnout se po cestě se vyplnilo, ale nemile se protáhlo na dvě hodiny. Jistý problém se zadním kolem si vyžádal jeho sundání a odvezení do nejbližšího servisu. Zbytek posádky (8místních a my dva) jsme čekali u silnice, anglicky tam nikdo neuměl, tak nám nezbylo jen čekat.

 Konec dobrý, všechno dobré, po 10hod jsme v Bajawe. Marselino, náš nový hostitel je sympaták, lokál s dredama, jehož ubytovací služby byly oceněny i TripAdvisorem. 
Na pronajatém skútru a s Marselinem vytvořenou mapou valíme směr vyhlídka na sopku Inerie a poté na návštěvu několika tradičních vesnich. V jedné z nich probíhá zrovna zajíjačka, dvě useknuté hlavy bůvolů leží hrdě v čele dvora, čast masa už je v kotli nad ohněm a pár místních přehrabuje hromadu špeku. Celá vesnice je u toho, hudba hraje hlasitě z repráků a my radši opouštíme hostinu než nás na ní někdo pozve.




Nejlepší atrakce dne nás teprve čeká. Horký pramen ve vsi Malanage. Přírodní lázně jsou okupované místními, ale i několika dalšími turisty. Stýká se tu velmi horký pramen se studeným, takže si každý přijde na svou teplotu. Hodinová koupel ve výřivce a dokonce i s vychazeným pivem nám fakt zvedla náladu. Byla to vlastně první teplá koupel od té doby co jsme opustili čechy. Do toho jsme zde opět byli za superstar a každý se náma chtel pořád fotit nebo natáčet.

Žádné komentáře:

Okomentovat