pondělí 28. prosince 2015

Mt Cook na dohled a na dvou kolech krajinou

15.12.2015
V úterý ráno jsme se po snídani sbalili a razili směr sever Aoraki/ Mount Cook National Park, kde leží nejvyšší hora Nového Zélandu Mt. Cook 3754 mnm. 
Po cestě jsme navštívili náš oblíbený Twizell, kde jsme vyzvedli Nicka. Počasí bylo dosti zamračené a nevlídné. Místní pohoří se vtipně pnou z plochých plání,
takže jsme nemuseli téměř vůbec stoupat, aby jsme se dostali na dohled masivní základny celého ledovcového pohoří.
V našem plánu bylo, pokud počasí dovolí, druhý den vylézt na jeden z vrcholů, kde leží populární Mueller Hutt ve výšce cca 1800mnm. Paní na info centru nás moc nepotěšila 
se zprávami, že potřebujeme mačky pro tento výstup, jelikož je to nahoře namrzlé. Navíc druhý den mělo opět sněžit. Neztráceje čas jsme jeli prozkoumávat méně náročnejěí trasy v okolních údolí.
Skoukli jsme ledovcové jezero pod Tasman Glacier, které se rok od roku zvětšuje o 450metrů. Ledovec za jezerem téměř nebyl vidět jak byl trapně zasypanej nánosy štěrku... Druhý výlet k Hooker Glacieru byl též spíš pouze tříhodinová procházka než  pozorování ledovců, navíc s mrazivým deštíkem. Po výletu jsme se utábořili v místním DOC kempu za $10 na hlavu, zatímco Nick odjel stopem do Wanaky.



Druhý den náš plánovaný cyklovýlet blíže k jednomu z ledovců zkazily mrazivé přeháňky. Záložní plán počínal úprkem z NP do nížin se započetím jedné části cyklotrasy ALPS TO OCEAN, která vede z Aoraki village 300km až k moři.
Po cestě jsme ještě popovezli jednu stopařku z Ameriky, se kterou jsme dali příjemnou řeč. Opět jsme projeli Twizellem směr jih do města Otemata, kde jsme udělali 40km okruh kolem jedné z nádrží na řece Waitaki a večer zakempili severně na značeném Free Campu u města Omaramy. Ve čtvrtek jsme udělali další kolečko, které větší části leželo na zmiňované Alps to Ocean trase. 70-ti km výlet nás protáhl kolem, nám již známého, Ohau jezera a pak do výšky 900mnm se super sjezdem až téměř k našemu kempu.
Navečer následovalo hledání místa na spaní nedaleko vesnice Duntroon, která leží dále po řece. Poprvé načerno a prošlo to. Namožené zadnice a stehna nás odradily od šlapání dále po trase. Radši jsme se jak kočovní cigání (v minulém století)
vyvalili u řeky a po čtyřech dnech bez sprchy jsme si dali pořádnou přírodní koupel  provázenou praním fuseklí. Po této očistě jsme jeli, již pouze autem, obdivovat krásy kamenných útvarů Elephant Rocks, zasazených do pastvin okupovaných všudypřítomhými ovcemi. Další zastávkou bylo kulturní Oamaru...

Žádné komentáře:

Okomentovat