středa 18. března 2015

SW Camptrip_02 - Fitzgerald River NP, Cape Le Grand NP

Den 2. - Fitzgerald River NP

Vstáváme brzo, snídáme na pláži, balíme a vyrážíme do Visitor Centra pro mapky a info a hlavně doplňujeme palivo u samoobslužné benzínky. Vstup do NP je $12 za auto, na bráně je jen kasička na peníze a doklad o zaplacení, poctivost navštěvníků kontrolují rangeři. 
Vyšlápli jsme si na East Mount Barren (450m.n.m.) pak jsme se vyvalili na místní pláži, kde hodně foukalo a vlny se zdály ideální na surf, ale realita byla jiná. Odpoledne proběhl druhý trail k Hamersley "inlet", což je zátoka, do které ústí řeky a od oceánu ji dělí jen pláž. Cíl dne bylo najít camp s BBQ a zásuvkama pro dobytí celé foto aparatury. Malý bushcamp ve Stokes NP byl nejblíže, když se v 6pm začalo stmívat. Chytili jsme akorát poslední volný flek pro stany a auto. Na plynovém BBQ Mirek ugrilovat hovězí steaky s bramborem a díky solárnímu světlu jsme na to i viděli. O sprchách a zásuvkách si necháváme zdát.





Den 3. - Lucky bay

Ráno snídaně v jednom z piknik přístavků s výhledem na místní "inlet". Následně jdem omrknout, kam jsme to vlastně přijeli. Ve středu NP leží Stokes Inlet, dáme procházku až k oceánu, pokecáme s rybářema a sledujeme pelikány.
Míříme na nejvýchodnější bod naší trasy - Cape Le Grand NP se zátokou Lucky bay s nejbělejším písekm v celé WA. Máme opravdu štěstí, poslední volná místa jsou už jen ve stanové sekci. V campu nás hned vítají klokani, kteří jsou na turisty už zvyklí. Pláž je jak z katalogu, písek jak hladká mouka a spousta klokanů.
 První rybaření bylo opravdu vtipné, jeden prut made in China, druhý z části ulomený a nalezený v odpadkách. Ani Mirkův zážitkový den s Vágnerem nám nepomohl k úspěšnému nahození. Pak jsme dostali pár rad od Holanďanů a tím se náš výlet změnil z chytání vln na chytání ryb. Ten den jsme nic nechytli, ale viděli jsme dva rejnoky a Holanďan před náma chytnul, zabil a vykuchal velkou squid - chobotnici.

Den 4. - Lucky bay

Zůstáváme další den. Ráno nás budí čeština od vedlejšího parkoviště a shodou okolností jsou to naši spolužáci ze školy. Posnídáme společně a protože je pod mrakem vyrážíme na túru na nedaleký Frenchman´s Peak (262mnm). Skrz vrchol vede velká jeskyně a výhledy taky nejsou k zahození. 


Sestup nám zpestříl lehký deštík a ztráta značené cesty, takže jsme se ocitli uprostřed příkré stěny, což Mirkovi, který má strach z výšek, úplně nedělalo dobře. Odpoledne jsme prozkoumali vedlejší zátoku a pak se obloha rozsvítila a kluci vytáhli pruty.
Takové chytání ryb je věda. Dá se to dělat mnoha způsoby, my jsme zkoušeli klasický lov ze břehu stylem nahoď, přitahuj a doufej že si ryba všimne tvojí návnady. Návnada může být v podobě atrapy nebo kusu menší rybky popř squid. Záleží na všem od velikosti háčku, použitých olůvek jako závaží, lokace, času až po prachsprosté štěstí. Když už má člověk to štěstí, že se nachází v lokaci kde jsou nějaké ryby většinou to skončí u ohlodané návnady. Když už máte to heroické štěstí že zaseknete ryby při navíjení na vás z vody vykoukne 20 cm čudla co nestojí za ten kuch...


Povečeřeli jsme polévky z pytlíku, většina campu šla spát po setmění a my jsme u svíčky popíjeli s Čechama a Holanďanama pivo a meruňkovici. Bez kytary a ohně, který je většinou zakázaný, je to docela smutné campování.


.

Žádné komentáře:

Okomentovat