čtvrtek 13. srpna 2015

Notes from Indonesia - Gili island and Ubud, Bali

Ralax na Gili Air a zpet na Bali
čtvrtek 13.8. - noc na letišti
Vyhlášené ostrůvky Gili leží severozápadně od Lomboku, jen 20 min plavby a každý nabízí jiné aktivity. My jsme zvolili ostrov Gili Air, zlatou střední cestu. Po příjezdu jsme sice měli pocit, že je tam přelidněno, ale poté co jsme našli homestay v klidnější části ostrova, jsme byli spokojení. S postupným přesunem na západ se zlepšilo i vybavení koupelen, po třech týdnech bylo umyvadlo zase součástí koupelny. Na všech ostrůvkách platí zákaz motorových vozidel, čímž vzniká klidnější doprava složená z cyklistů a povozů taženýma poníkama. Na spánek to bohužel vliv nemá, protože energičtí kohouti a vábení do mešity nás budili celou noc.



První den jsme pojali jako očistu a relax po náročném výšlapu, nechali jsme si vyprat skoro vsechno zaprášené oblečení, boty i batohy a pak jsme se na plaži oddali do rukou zkušených masérek. Za hodinu a 80 tis.Rp nás promačkali od hlavy až k patě, speciálně lýtka a za krkem boleli jak čert.
Celý pobyt se přes den nesl v duchu pláž, kniha, drink a večer pro změnu pizza, ryba, film. Věděli jsme, že takhle to moc dlouho nevydržíme.
Po třech dnech jsme si zpakovali svých pár švestek a rychlou lodí odpluli na Bali, konktétně do Ubudu. Jako vždy jsme toho o následující lokalitě moc nevěděli, ale byli jsme unešeni. Ubud je kulturně-historickým centrem Bali, nabízí širokou škálu aktivit od navštěvování chrámů, jogy, spa, obchůdků všeho druhu, po různé workshopy nebo cyklo/raft tours. Naš homestay jsme našli tradičně přes Tripadvisor jako nejlevnější ubytko a kvalita nás zase mile překvapila. Připadali jsme si jak v nějakém chrámovém komplexu, všudě modlitební sošky, meditativní hudba a v neposlední řadě teplá sprcha (poprvé za celou dovolenou).
Na dva dny jsme si od domácího půjčili skútr a objížděli chrámy v okolí Ubudu, podnikli několik procházek mezi rýžovýma políčkama, navštívili monkey forest s bláznivýma opicema, ale největší zážitek jsme měli z cooking class. Paon Bali drží prvenství v kurzech vaření a můžeme říci, že oprávněně. Řidič nás odpolede vyzvedl, po městě jsme nabrali další kuchtíky a začalo se přednáškou na rýžovém poli. Na bali se pěstuje převážně bílá rýžě, a protože místní ji jedí 3xdenně, veškerá úroda sotva stačí pro jejich osobní spotřebu, takže my jsme v restauracích pravděpodobně jedli rýži z Malajsie nebo Thajska. Díky hnojení rýže roste rychleji a žně jsou 3x do roka, bio rýže by se sklízela jen jednou za rok. Z 1m² rýžových klasů vzejde 1kg rýžových nevymletých zrnek, což je 1/2kg po vymletí a zase celé kilo po uvaření. Tak a po přednášce se přesouváme do venkovní kuchyně, obdržíme uvítací drink a dozvídáme se o večerním menu o 7 chodech. Nejprve hromadně vše nakrájíme nebo rozemeleme, pak na pánvích připravíme základní omáčky, a na závěr si vyzkoušíme balit tunáka do bambusového listu nebo namotat satay kuře na špachtli. Ve finále se pak všechny dobroty naservírovali na stůl a každý si nandal co se mu do pupku vešlo a bylo to vynikající. Jako sladkou tečku pak ještě povařili banán s jack fruit a vodou s palmovým cukrem a podávali to s nastrouhaným kokosem. Podobnému obžerství jsme se oddávali celý pobyt na Bali, kila navrch už cítím, takže odtučňovací kúra u protinožců je na programu. 

















Tyto řádky píši nad Indickým oceánem, z tropickou Indonésií už jsme rozloučili a studená Austrálie nás za pár hodin uvítá. Dobrodružství pokračuje, pokud vše půjde podle plánu tak se zastávkou v Perthu budeme za 22 hodin v Sydney.

Žádné komentáře:

Okomentovat