sobota 20. září 2014

Singapore to Perth



Čtvrtek 18.9.
Dnešní plán - užít si místní exotickou přírodu. Uprostřed Singapuru se nachází menší tropický prales s vodním rezervoárem. Okružní stezka je dlouhá 11 km a zhruba v polovině je visutý lanový most v korunách stromů. Míříme tam. Trasa je oblíbená spíše pro bežce než pěšáky. Poštěstí se nám vidět spoustu makaků, veverek, dlouhých ješterek a jednoho varana.
 Hadi naštěstí žádní. Tree top walk je cca 200m dlouhý úzký most s krásnou vyhlídkou. Tam jsme potkali dva místní turisty a měli o odpolední zábavu postaráno. Elsa a Desmond nás pozvali na společný oběd, jídlo je totiž jejich koníček. Dostalo se nám opravdového gastronomického zážitku. Ochutnali jsme laksu, omáčku satay, grilované mušle, rejnoka na chilli a další dobroty. Oba byli moc milí a na závěr nás ještě hodili do centra.
Na programu byla už jen procházka parky a pěší lávka Hunderson waves, architektonicky velmi podařený kousek. V hotelu jsme si už jen zabalili a nařídili budíka na 3:30.
Celkově Singapur hodnotíme dobře. Žije zde asi 5 milionu lidí, ale jen polovina jsou místní obyvatelé. Cítili jsme se tam opravdu v menšině, bělochů a turistů poskromnu. Město je složeno jen z extrémně zastavěné nebo ozelenělé plochy. Buď mrakodrapy a nákupní centra nebo parky. Všude je čisto, metro je přehledný a luxusní. 
Pátek 19.9.
Čeká nás celý den na cestě. Na letiště si bereme taxík, vstupní kontroly jsou OK. Letíme s Malaysia airlines s hodinovým přestupem v Kuala Lumpur. Letecká společnost je na nižší úrovni než Emirates a odér místních je cítit všude. Je to náš čtvrtý let, začínáme si připadat zkušeně. V 15:00 místního času přistáváme v Perthu. Ve vzduchu je cítit napjatá atmosféra kvůli všem vstupním kontrolám. Imigrační vyzvídá, cvičený pes hledá drogy a tak. No a jsme u protinožců, čeká nás klasické řešení dopravy  a zátěžová zkouška s bagáží. Náš místní hostitel - Matt z couchsurfingu bydlí kousek od letiště ve čtyřpokojovém bungalovu. Matt má několik zaměstnání. Pomáhá v rodinné firmě, sám zároveň jednu provozuje a do toho dělá osobního trenéra. Bungalov má plný sportovního náčinní a uprostřed obývacího pokoje má ping pongový stůl. Je to děsnej pohodář, který nemá s ničím problém. Často hostí nějaké cestovatele i tentokrát tu nejsme sami. Před náma právě dorazil pár z Francie a další pár z Belgie už tu pár nocí pobývá. Čeká nás international party. Belgičan Jeremy slaví narozeniny, my otevíráme slivovici a  předáváme si užitečné informace. Po čase zjišťujeme, že Francie i Belgie má s Austrálií dohodu o Working Holiday visa... závist :-).

2 komentáře:

  1. Opožděně si s vámi připíjím slivovicí, co dovezla Dáša s Anetkou. Burčák v Královské zahradě https://plus.google.com/photos/112931515974174045338/albums/6061826799329454225 jsme si nedali :-) Zdravíčko!

    OdpovědětVymazat
  2. Opožděné díky. Přešli jsme na úsporný režim takže pivko jednou za čas. Ještě tu mám shovanýho Jelínka... až bude nejhůř.

    OdpovědětVymazat