pátek 6. července 2018

Sunshine Coast

Ostrov opouštíme jinou cestou než jsme sem přijeli. Trasa vede přes dva rozvětvené poloostrovy severně nad Vancouverem. Místo jednoho trajektu musíme ale chytit hned tři. Tato výletní oblast obydlená milionáři se nazývá Sunshine coast.




V pozdním odpoledni jsme se vylodili v městečku Powell River, kde nabíráme potřebné informace, potraviny a vodu. Jediný zbývající  úkol dne je najít místo na spaní. Brouzdáme takhle po štěrkových cestách necestách a zkoušíme kam až vyjedeme. Jsme najednou na konci úzké polňačky. Pro překonání výškového rozdílu na vedlejší komunikaci je potřeba vyjet rozježděný svah od čtyřkolek. Nevzdáváme to a jedem vpřed. Podloží je ale sypké. Vůz se nebezpěčně naklání. Kola hrabou. Moc nechybělo a autíčko se i s Martinem málem otočilo na střechu. Se staženým ocasem couváme autodromem zpět a kotvíme v nejbližší díře v lese. Příště budeme ostražitější!

Následné dva dny trávíme na výškapu kolem horského jezera. Ochutnáváme alespoň velmi malou část ze slavného několikadenního Sunshine Coast Trail. Tato stezka je celkem dlouhá 180km a průměrný turista jí zmákne do dvanácti dnů. O trasu se stará místní dobrovolnický klub, díky čemuž je všech 14 chat zadarmo.

Předpověď počasí je nemilá. Mrholí a my balíme krosny. Do chaty tři hodiny stoupání lesem. Jen co se pořádně rozprší šplháme po poslední skále a už jsme na zápraží malebného přístřešku, který podle šumu hlásí bohatou společnost. Šest různých odvážlivců zdolává celou délku trailu. Zatímco venku padají trakaře, kamna na peletky pomalu začínají pracovat. V osumnáctistech metrech žádného pramenu není a proto je každý rád za nachytanou vodu ze střechy. Jediné co by mohlo narušit idylku je naše čerstvé jídlo oproti jejich sušeninám. Zahlédnout z chaty do údolí s jezerem se nám nepodaří ani ráno, kdy pro zajímavost déšť střídají kroupy. Pak teda trochu ustává a my sbíháme 9km dolu k autu. Bonusem je skupina elků (místní jeleni) shlížejících na nás z mýtiny.



Na druhý poloostrov už nám nezbývá tolik času. Z nabízejících se aktivit volíme Skoomchuck. Jedná se o přírodní úkaz v mořské zátoce, kdy při odlivu a přílivu vznikají nezvyklé vodní proudy.




Přesně po dvou týdnech se vracíme do Vancouveru. Čeká nás servisní den - vyzvednout poslední výplaty, nakoupit, osprchnout Ferdu (náš Ford Escape) a včas před dopravní špičkou metropoli opustit. Příští zastávka východní region Britské Kolumbie - Kootney.


Žádné komentáře:

Okomentovat