2.1.2016 První den jsme začali druhým sběrem na polobrobraných stromech. První sběr se většinou ,pokud již stromky nejsou kompletně uzrálé, provádí opatrným výběrem zralých, správně barevných a velkých plodin. Druhý sběr je spíše již jakýsi běh s kýblem po žebříku. Kýbl na pět kilo třešní má sběrač zavěšený na postroji ve výšce pupku před sebou, takže může používat obou rukou pro sběr. Trochu jsem doufal v bodrého drába s bičem, který by nás zasvětil do tajů barev a jednotliových odrůd třešní. Místo toho nás Richard jen uvedl do sadu, řekl ať seberem vše zralé a že to je dnes na pohodu. Sám pak přijížděl se čtyřkolkou a nakládal plné kyblíky na vozík. Za celý první den jsme dohromady udělali 30 kýblů, což při ceně $4,50 (pokud vydržíme do konce sezony cena bude $6 za kýbl) bylo zhruba to co vydělám já ve městě za celý den. Po prvním návratu z roboty jsme se cítili jako zbití psi, těžce pod očekávaným průměrem a
Druhý den probíhal první sběr stromů v jiné lokalitě a my se do toho vrhli pěkně po hlavě. Richard za námi několikrát během dne přijel a slušně nás pokáral, že sbíráme jinou červenou než on chce. Což nás zarazilo, rozhodilo, zpomalilo... pohodová Jackie s mobilem v jedné ruce sbírala více než my.
Ke konci prvního týdne nás Hunter pozval na společnou sdílenou večeři k nim do vozového parku. Němci upekli domácí chléb (ten tu teď frčí ve velkém díky Caroline´s receptu) a my upatlali úspěšnou česnekovou pomazku, Pepina upekla koláč s kondendovaným mlékem a hostitelé servírovali variace salátů a klobás. Dalas, Hunterova babička, vlastní pozemek kousek od našeho sadu. Jako živobytí provozuje něco jako backpacker pro sezónní sběrače. Sama bydlí se svým manželem v obytném autobuse už třináct let a pro dojíždějící děti a vnoučata tam má několik karavanů.
Žádné komentáře:
Okomentovat